A VIACOLOR beton burkolókövekbol készült burkolat:

Környezetbarát

A talaj levegozését és vízháztartásának utánpótlását biztosítja, zajmentesen bontható, a nagy méretpontosságú kövek közötti szuk fugák következtében a gépjármuforgalom kerékzaja lényegesen kisebb, mint az eddig ismert hasonló burkolatfajtákon.

Energiatakarékos

A beton burkolókobol épített útszerkezet energiatartalma az aszfaltos szerkezetnek csak 30%-a, gyártása és fektetése nem igényel hoenergiát és nagy erogépeket, anyagveszteség és esztétikai romlás nélkül felbontható és helyreállítható.

Biztonságos

Csúszás-ellenállósága kiváló, gázszivárgás esetén a burkolat fugáin át a gáz felszínre juthat, nem halmozódik fel a talajban. Észlelése gyorsabb, mint zárt burkolat – aszfalt, beton – esetén, és a szivárgás helyének meghatározása is pontosabb.

Esztétikus

Nincs élcsorbulás, mivel a kövek élei lesarkítottak, ezáltal érdekes fény, árnyék effektus jön létre, a kövek méretpontosak, a kialakított felület képe egységes, a burkolat utólag, a felületi hatás megváltoztatása nélkül bovítheto, vörös, barna, grafit, sárga, zöld, kék és natúr színuek, a különbözo forma- és színválaszték lehetové teszi az egyéni ízlésnek megfelelo burkolat kialakítását, színét megorzi, mert anyagában színezett.

Költségkímélő

Anyagveszteség nélkül felbontható és újrarakható, a színes kobol kialakított burkolati jelek idotállóak, változtatásuk esztétikusan, hatásosan, kis költséggel megoldható, betonalapot nem igényel, lerakás után azonnal terhelheto, a burkolat házilag is kivitelezheto.

UNI

Az UNIverzális, ideális forma…

Mert a minden oldalra kiterjedo síkfelületekkel bíró törtvonalú fogazott kapcsolatok révén optimális kapcsolódó hatású, amely egyedülállóan nyomó- és húzó-igénybevételek felvételére is képes;

Mert oldali klasszikus 1:2 arányúak, ezért több mintában fektetheto: halszálka, futó vagy parkettakötésben. Terhelhetosége halszálkakötésben a legnagyobb;

Mert nincs gyöngített keresztmetszet, ezért nincs törési veszély;

Mert a szélkövek külön készülnek és az igény szerinti mennyiség szerezheto be a rakatképnek megfelelo arányban.

és a legolcsóbb….

Mert a kövek kiváló kapcsolódó hatása miatt, a 6 cm vastagságú ko teherbírása megegyezik a nem kapcsolódó hatású 8 cm vastag kövekével.

Mert a szélkövek segítségével elkerülheto a kövek költséges vágása.

Mert ebbol a kobol van egy rakatban a legnagyobb felület, ezért a fajlagos szállítási költség kisebb. 8 cm vastagságú konél 8,16 nm. 6 cm vastagságú konél 10,20 nm.

A 6 cm vastag UNI család tagjai:

UNI-6,

UNI-plussz,

UNI-Kerékpárútko.

A 8 cm vastag UNI család tagjai:            

UNI-8,

UNI-PLUSSZ

Az azonos formák és méretek lehetové teszik, hogy egy burkolaton belül – az igényeknek megfeleloen – háromféle ko felhasználásával lehessen a felületet kialakítani.


A burkolat tervezése, kivitelezése, pályaszerkezet,
alapépítmény, kõválasztás
 
Minden térkõvel burkolt felület akkor lesz megfelelõ, ha azt az adott hely talajvíz viszonyaihoz, – a tényleges teherbíráshoz-, a csapadékvíz elvezetéséhez megfelelõen tervezzük és szakmailag tökéletesen kivitelezzük.
Az alépítményhez a hajlékony útpályaszerkezetek méretezési utasítása a mérvadó. Az aszfaltburkolat alá készített különbözõ teherhordó rétegek helyett, kötõanyag nélküli mechanikai stabilizáció kerül. Ha a formailag és a célnak megfelelõ vastagságú követ kiválasztottuk, következhet a kivitelezés. A forma és a szín kiválasztásánál figyelembe kell venni a környezetet.
A tükör készítésénél az elõzõekben leírtak mellett az oldalirányú lejtések figyelembe vételével a talaj Trg 90%-os tömörítése szükséges (vibrohengerrel, vibrolappal). A tömörített földre kerül a zuzalékágyazat, amit rétegenként ismét tömöríteni kell.
A zuzalékágyazat tömörsége Trg 95%.
Az elkészített alapra kell teríteni a lejtésnek megfelelõ a laza homok-, vagy finomabb zuzalékágyazatot, és vezetõ léc segítségével síkba húzni.
Ezek után helyezzük a követ az ágyazatra. Ez történhet kézzel vagy géppel úgy, hogy a követ magunk elõtt rakjuk. Az elõkészített ágyazatra lépni már nem szabad!
Ha ez megtörtént, a fugákat besöpörjük homokkal, majd lapvibrátorral bevibráljuk. Ha szükséges, újra besöpörjük homokkal, majd a felesleges homokot letakarítjuk a felületrõl.Vízelvezetés:A csapadékvíz elvezetés történhet a teherhordó réteg megfelelõ lejtésével, nagyobb burkolt felületeknél indokolt az elõregyártott folyóka elemek beépítése is. Nemcsak a felületi víz, hanem a szivárgó vizek drainezéssel történõ elvezetése is fontos.