Hőszigetelő rendszerek

Környezetünk klímaváltozása egyre inkább befolyásolja mindennapjainkat, ezért a hosszú életű hőszigetelő felújítások egyre aktuálisabbak

Tartósság

Napjainkban joggal gondolhatjuk, hogy a minket követő generációk lesúlytó véleményt alkotnak arról, ahogy környezetünkkel bánunk. Elsősorban az utóbbi időkben ismét előtérbe került klímaváltozás és a hozzá kapcsolódó fenyegetettség-érzés az, ami miatt szükségünk van a hosszútávú koncepciókon alapuló fejlesztésekre. Ez gazdasági szempontból és az életmódunk oldaláról azt jelenti, hogy mai jólétünk nem lehet a következő generációk rovására. Ez minden emberre vonatkozik.


Hőszigetelő Felújítás:

„Think global – act local“ lehetne a jelszava a hajtógázkibocsátás elleni harcnak. 2012-ig ezen károsanyagok kibocsátását 13 %-kal kellene csökkenteni, de 1990 óta ez a szám 3 %-kal emelkedett. Ha Ausztria teljes energiaigényét nézzük, ennek 40 %-a esik épületek fűtésére és melegvízkészítésre, ennek megfelelően nagyon nagy a károsanyagkibocsátás, különösen a széndioxidé.


A hőszigetelő felújítás lehet a 2003-as év szlogenje – véli Werner Beutelmeyer, a linz-i egyetem vezetője egy tanulmányában, amit a Raiffeisen Bank megbízásából készített. ”Évi 3 Milliárd Euro-val és ősztől aktív programokkal támogatja a szövetségi kormány a hőszigetelő felújításokat.”- alapozza meg a reményeket az új környezetvédelmi miniszter, Josef Pröll.


Döntő felismerés, hogy a hőszigetelő programok a teljes koncepció lényeges elemei. További fontos szempont a gazdaságosság, az egészségvédelem és az ökológia.


Az épületek hőszigetelő felújítása lehetőséget ad arra, hogy a energiapazarló épületszerkezetket átalakítsuk és a lakók számára is komfortos és kellemes klímájú tereket építsünk.


Egy meglévő épület hőszigetelő felújításának előnyei:


1.) Megfelelő beavatkozással az épület fűtési-energia szükségletét 60 %-kal csökkenthetők. Ebbe az értékbe nem számít bele a nyílászárók felújítása / cseréje, a pice- és padlásfödémek szigetelésének növelése és ideális esetben a fűtőberendezés modernizálása.


2.) A komfortérzetet tekintve a jól méretezett hőszigetelés, a megfelelő falazat és födémszerkezet kiválasztása energiatakarékos megoldás, és az így megtakarított hőmennyiség tetemes részét a terek fűtéséhez és a napi hőmérsékletingadozás kiegyenlítéséhez lehet felhasználni.


3.) Egyazon épületelem különböző felületi hőmérsékletei a régebbi épületeknél gyakran légmozgást és egyenetlen hőkisugárzást okoznak, ezáltal a belső térben kellemetlen hidegérzet alakul ki. Az alacsonyabb felületi hőmérsékletű külső fal mögött a belső térben hidegebbet érzünk, mint amit a valós hőmérséklet indokolna.


4.) Az állandó felületi hőmérséklettel és hőhídmentes kialakítással elkerülhetjük, hogy a levegőben mindig jelenlévő pára kicsapódva károkat okozzon, ezáltal a nedvesedés és penész ma már a múlté.


5.) Az alacsony fűtési-energia igény automatikusan csekély károsanyag-kibocsátáshoz vezet. A jó hőszigetelés a biztosítás a jövőbeli energiaválság ellen.


6.) Nem elhanyagolható szempont a munkaerőpiac kérdése. Ausztriában 1945 és 1980 között 1,5 millió olyan épület épült, amely sürgős hőszigetelő felújításra szorul. Ha ezt a munkát az elkövetkező 10-12 évben el akajuk végezni, ez ca. 13.000 új munkahelyet jelent.

Mindezek figyelembevételével a felújító hőszigetelés kulcskérdéssé válik monden ország energiapolitikájában.Hőszigetelő rendszer felépítése

A Baumit a következő megoldásokat kínálja a felújító hőszigetelések területén:

OPEN S – A FELÚJÍTÓ HÕSZIGETELÕ RENDSZER


Forradalmi és egyedülálló. Nedves és sóval terhelt falazatok hõszigetelõ felújítása.


Mostanáig a nedves és sóval terhelt falazatokhoz csupán egy felújító oldat létezett és a felújító vakolatok. Ezek használata során a nedves, károsodott vakolatot le kellett verni és (megfelelõ száradási idõ után) egy felújító vakolatra kicserélni. Az Open S Felújító Hõszigetelõ Rendszerrel rögtön kezdõdhet a felújítás.


    * Jobb lakóklíma – több kényelem

    * Hõszigetelt, egészséges élettér

    * Nagy fûtésköltség megtakarítás

    * Gyors költségmegtérülés


Mûködési tudnivalók


Egy páraáteresztõ hõszigetelõ rendszerrõl van szó, amelynek az OPEN az alapja. Az egész rendszer a jó páraáteresztõ-képességen alapul, egy speciálisan kifejlesztett Open S Felújító Ragasztó Tapasz segítségével egyszerre lehetséges a homlokzat hõszigetelése és a nedvesség és sók által károsodott falazatok felújítása.


A hõszigetelõ lapok felragasztása által (perem mentén és pár ponton) megfelelõ tér áll rendelkezésre a falazat és a hõszigetelõ lap között, hogy a sók kirakódhassanak.


Open Homlokzati Lemez


– páraáteresztő, mit a tégla

– egyedülálló

– kiváló ár/teljesítmény arány

– kellemes belsőtéri klíma

– új építésnél nincsen dübelezés

– rendszerben tervezett elemek

– hőhídmentes

– helytakarékos


EPS Homlokzati Lemez

– hőszigetelés és homlokzatképzés egy rendszerrel
– megszűnnek a hőhidak

– rendkívül széles szín- és struktúraválaszték

– a hőszigetelés vastagsága az épület sajátosságaihoz választható

– meglévő szilárd vakolat eltávolítása nélkül hordható fel bármilyen

–alapfelületre

– akár 50% fűtésköltség-megtakarítás


Ásványi Lemez


– ásványi anyag

– biológiailag ajánlott

– páraáteresztő

– gyanta nélkül készül

– nagy méretpontosság

– nem éghető

– egyszerű ragasztási eljárás


A hőszigeteléssel felújított épületeknek minden országban más és más követelményeknek kell megfelelniük.

Töltse le a homlokzati hõszigetelõ rendszerek termékek dokumentációját (2455 Kb .pdf)>>

A homlokzati hőszigetelő rendszer kivitelezése:

 Homlokzati polisztiroltáblák felragasztása és rögzítése
 -A táblák felragasztása előtt fontos, hogy legyen indító sáv és ha nincs, az indító profil felszerelése az első lépés. A táblák ragasztásánál figyeljünk oda a felület tisztaságára, pormentességére. Nagyon fontos a táblák pontos egymáshoz illesztése. Két típusú felragasztási mód ajánlott: a) Sima vakolt felületen 1 cm-es fogas glettvassal teljes felületen ragasztjuk fel a polisztirol táblákat. b) Kevésbé sima, vakolatlan felületen a pogácsás ragasztás ajánlott, amikor is a táblákat középen 3 ponton, a széleken viszont teljesen bekenjük ragasztóval, kb. 3 cm vastagságban. Figyeljünk arra, hogy ha ragasztó kerül a táblák közé hőhíd keletkezik, és nem lesz tökéletes a szigetelés! Dűbelezés előtt fontos, hogy a táblák sík felületet képezzenek, és ha netán mégis van 1-2 cm eltérés akkor csiszolóval csiszoljuk össze, hogy tökéletesen sík felületet kapjunk. Ügyeljünk a dűbelek pontos elhelyezésére. 1 m2-re 6 db dűbelt kell elhelyezni a tábla sarkaihoz és közepére. 
 Üvegháló beágyazása és az alap felület kiképzése
 -A háló beágyazása és a felület simító glettelése a következő lépés. Az üvegszövet háló beágyazásánál 5×5 mm-es fogas glettvassal húzzuk fel a ragasztót a felületre, majd simító glettvassal ágyazzuk be a hálót. Ügyeljünk arra, hogy a hálók 10-cm-es átfedésben legyenek egymással, mert csak így kerülhetjük el a felület esetleges repedezését. A simító glettelésnél ajánlott 60 cm-es glettvas használata, a minél egyenletesebb felület eléréséhez. A felhordott ragasztó vastagsága 3-6 mm között legyen, és a háló struktúrája sehol nem látszódhat. Építőanyag áruház, építőanyag,webáruház,gipszkarton,gipszkarton,farkas,farkas építőanyag, profil,falazóhabarcs,vakolóanyag,esztrich,baumit,sakret,lb knauf, knauf,flexragasztó,csemperagasztó,aljzatkiegyenlítő,lindab,cserepeslemez,trapézlemez,síktáblalemez,srp-click, lindab akció, cserepeslemez akció, trapézlemez akció,Ytong, ytong falazó,ytong tégla, tégla,cserép,tetőtéri ablak,velux,roto,bitumenes szigetelés,ursa,üveggyapot,kőzetgyapot,thermolife,rockwool,zsindely, homlokzati szigetelés,dryvit rendszer,cement,aljzatkiegyenlítő,tondach.bramac,creaton,térkő,semmelrock,beton epag,
 Az alapfelület alapozása és a fedővakolat felhordása vagy festése
 -A felület alapozásánál javasolt hosszúszálú cérnahenger használata. A vakolat felhordása előtt várjuk ki az alapozó teljes kiszáradását (kb. 24 óra). A vakolat felhordásakor ügyeljünk az előírt hígítási arányok betartására. A kiválasztott fedővakolatot (dörzs, henger) előírt szerszámokkal hordjuk fel! Nagyon figyeljünk, hogy tűző napsütésben ne vigyünk fel vakolatot, mert nehéz az összedolgozása. Fontos a nap forgására figyelni és lehetőleg árnyékban dolgozni.